Novoizabrani načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević, kažnjen je sa 10.000 KM, zbog ukidanja osnovnih prava uposlenika javnog sektora. Bura oko njegovog poteza je odjeknula čitavom državom, a kolege iz ostalih javnih sektora su dale podršku.

“Nije mi samo jasno ko normalan može glasati za barbarina kao što je Mirnes. Zamislite samo smjelosti da ljudima ukida ispijanje kafe na poslu, ograničava puš pauze i da ih tjera da čak osam radnih sati rade aktivno. To je stvarno sramota koja mora stati na ovom slučaju, ne možemo ni zamisliti šta bi se desilo kada bi ovo postala praksa”, kaže Memnun Šalter, uposlenik u javnom sektoru iz Sarajeva koji je dao podršku.

Na hiljade uposlenika javnog sektora je odlučilo putem društvenih mreža da podrže svoje kolege iz Kaknja, koji trenutno prolaze golgotu.

“Nađite mi samo jednu osobu koja je otišla u državni sektor a želi da radi?! Nema je, zato je ovo van svake pamet! Smjesta tražimo smjenu načelnika, da se na njegovu poziciju stavi neko ko zapravo razumije princip funkcionisanja javnog sektora, a ne neki vizionari. Pa mi da smo htjeli da pravimo neki progres, radili bi to sve vrijeme, ali nećemo”, dodao je Šalter.

Radnici javnih sektora su dali rok od sedam dana, da se izvrši smjena načelnika, a ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune slijedi totalni haos: blokada rada svih javnih sektora, izlazak na ulice i zahtjevanje regresa svim uposlenicima.