Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zbog nedostatka osnovnih sredstava rada će od sada primjenjivati zastarjele, ali isplativije metode u radu sa pacijentima, izjavili su danas iz Uprave.

KCUS već godinama prednjači u smanjivanju troškova opreme kada su u pitanju regionalni klinički centri. Nova inicijativa je samo zadnji primjer štedljivosti najvećeg bolničkog centra u BiH.

Prema novim smjernicama rada, uzorci krvi će se pacijentima uzimati pomoću pijavica. Dodatno će ponovnu primjenu naći i druge srednjevjekovne metode, poput liječenja sifilisa živom i pokrivanje inficiranih dijelova tijela krečom.

Zbog porasta cijena blokova za recepte, pacijentima se u nastavku smjernica preporučuje da probaju terapiju paracetamolom i čajem od kamilice za sve upale i manje boljke prije nego što dođu na pregled. Hitne intervencije će u budućnosti moći da traže samo osobe kojima ističe više od 140ml krvi po minuti, a za sve manje ozljede iz KCUS-a preporučuju flastere i zagrljaj.

“Na ovo smo primorani zbog skromnog budžeta koji imamo ove godine. Kako stvari sada stoje, neki članovi Upravnog odbora će morati otpustiti rezervnog šofera a dekanesa će morati da dijeli kafe kuharicu sa sekretarijatom.” rekli su iz Uprave.

Odluku da pređu na arhaičnu metodiku rada Uprava je lako opravdala: “Te metode da ne valjaju ne bi ih ljudi koristili vijekovima. Prema historijskim izvorima, do 45% pacijenata bi moglo preživjeti pregled. Ovo uopšte nisu loše statistike.”

Ove vijesti će posebno obradovati pacijente koji se boje igala, jer će im po novom protokolu im krv oduzimati crvi iz porodice Hirdunea. Iz KCUS-a nisu htjeli komentarisati tvrdnju da će iznutrice pijavica interferirati pri hematološkoj analizi.

Nove odredbe stupaju na snagu od početka aprila.