Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, zatražio je danas da Redžep Tajip Erdogan preuzme mjesto Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Federacije Bosne i Hercegovine.

“Vi znate da se ja s Komšićem ne slažem i da se mnogo bolje slažem sa Šefikom Džaferovićem, ali način na koji se usaglašavam sa gospodinom Erdoganom je nevjerovatan. Ponekad pomislim da nema Srbina koji me tako razumije, a pitanje je da li je i saradnja s Vučićem na tom nivou” – rekao je Dodik, objašnjavajući prijedlog.

“Prijedlog će biti pred Hrvatskom demokratskom zajednicom krajem marta, čim ga potvrde Savez nezavisnih socijaldemokrata i sve srpske stranke u Bosni i Hercegovine. To ću ja završit, kao i do sada, nema potrebe za brigom. Ako ne bude opstrukcija s hrvatske strane, u što sumnjam, zatražićemo da se bošnjačkom narodu obratimo direktno i da bošnjački narod prijedlog usvoji referendumom, nadamo se jednoglasno” – objašnjava Dodik.

“Nema potrebe da se dalje zavlačimo. Stvar je jasna. Ako srpske i hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini imaju nešto zajendičko s bošnjačkim narodom onda je to nepovjerenje u Stranku demokratske akcije i Šefika Džaferovića. Pritom, znamo veoma dobro da je gospodin Erdogan čovjek sabura i velike političke snage i moći kakvu Stranka demokratske akcije i sve bošnjačke stranke uključujući SDP nisu pokazali godinama. Vjerujte mi, ja samo želim prosperitet ovoj zemlji” – objasnio je Dodik.