“Svaki zločin treba da bude zaboravljen, a počinilac odgovornost da prebaci na kolektiv”, rečeno je tokom današnjeg susreta predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića s glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Sergeom Brammertzom.

Glavni tužilac Haškog tribunala kazao je da će Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu nastaviti  s praćejem i podržavanjem pravosudnih institucija u BiH koje zaboravljaju procesuirati ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, dodajući da je prioritet nikad ne završiti rad na preostalim predmetima pred Haškim tribunalom.

“Realno gledajući, završilo smo velike predmete Karadžić, Plavšić, Krajišnik i Gotovina, Čermak, Markač. Ovo devedeset odsto zločinaca što je preminulo tokom suđenja, ili što nikad nije došlo pred Haag, red je da se zaboravi. Bosna i Hercegovina želi da nastavi da radi na tim predmetima, ali smatramo da je bespotrebno, jer svakako sve vodi ka utvrđivanju istine, koje se nikad neće desiti”, rekao je Brammertz

Brammertz, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini povodom priprema preloma redovnog dokumenta “Šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda”, izrazio je zadovoljstvo saradnjom s vlastima u Bosni i Hercegovini, te pružio podršku Haaškog suda pravosudnim institucijama, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.

“Ako ćemo pošteno govoriti, mi nemamo pravdu niti želimo da kažemo istinu. Šta će nam činjenice? Kako ćemo onda doći do pomirenja, kad nemamo ta prethodna četiri koraka. A ako već govorimo o pomirenju, najbolje bi bilo da se Hrvati pomire da ću navjeke biti član Predsjedništva, i da od trećeg entiteta nema ništa sve dok je Dodik zauzet referendumima”, zaključio je Čović