Napokon prihvatajući feudalnu ulogu porodice Izetbegović, Vlada KS izglasala je na današnjoj vanrednoj sjednici pravo “Primus Nocti” za šefa Stranke Demokratske Akcije. Ovom reformom se garantuje da će samo Bakir Izetbegović i njegovo muško potomstvo imati ekskluzivno pravo na konzumaciju tokom prve bračne noći, što važi za sve novooženjene bračne parove u kantonu.

Kako javlja udžbenik iz Historije za drugi razred srednje škole, ‘Primus Nocti’ je srednjovjekovni zakon u čije postojanje sumnja većina ozbiljnih naučnika, ali je Osmanagić siguran da se desio. Po ovom starom običaju bi lokalni feudalac prije samog novooženjenog muža konzumirao brak sa mladom. Smatra se da ovaj zakon nije mogao proći ni etičku komisiju germanskih kraljevstava 14-og vijeka, ali da je bh. društvo prava prilika da ga se jednom i implementira.

Djevojke koje nakon strastvene noći sa Baketom ne budu mogle izložiti krvavu plahtu u avliji biće odbačene od društva i dobiće doživotnu zabranu pristupa SDA.

Do ove inicijative je došlo nakon jučerašnjeg incidenta u kojem je američka građanka Izetbegoviću ‘pokazanog srednjaka’, a zatim išla na saslušanje na zahtjev člana Predsjedništva.

“Svrha ovog manevra je da vratimo naše društvo na put morala i spiritualnosti. Nakon što smo shvatili da ni američki građani nemaju pravo da vrijeđaju osjećaje našeg poluboga, Baketa, jedino što je preostalo je da oživimo srednjovjekovnu tradiciju ‘Primus Nocti’ i tako osiguramo da je jedini koji defloriše u Kantonu upravo on – prvi u Bošnjaka.” rekli su iz kluba SDA u Vladi.

Ova inicijativa naišla je na otpor kaurskih i vlaških sila u Vladi KS, koji problem ovde vide u činjenici što bi kroz ovo moglo doći do miješanja krvi što je protiv vitalnog nacionalnog interesa svih naroda i narodnosti u ovom podneblju.

“Rješenje koje mi vidimo je da odredimo tri muškarca, po mogućnosti iz političke elite, koji bi, svaki za svoj etnicitet preuzeti ulogu ‘ploditelja’. Na ovaj način bi osigurali da kroz ovo ne nastane nikakva ‘nečista krv’.” prokomentarisala je Aleksandra Majkić, nakon što nam se sama javila u redakciji.