Dvanaestogodišnjakinja iz Bosne i Hercegovine, učenica šestog razreda osnovne škole postavila je na svoj Youtube kanal video snimak pod nazivom “Ostavio me dečko” u kom opisuje kako joj je izvjesni dječak Sandi slomio srce i ostavio je bez objašnjenja.

Djevojčica je iznijela svoja najintimnija osjećanja svijetu, kao i mnoga druga djeca njene dobi, te je zbog toga dobila na hiljade šerova videa, hiljade pozitivnih i ohrabrujućih komentara, te sretna odlazi u školu ovih dana.

Za naš portal psihologinja Emina Falus kaže: “Iako je bilo za očekivati da će Balkanci osuditi i ismijavati djevojčicu koja je podijelila svoja, za njeno godište, velika i iskrena osjećanja, te ogromni problem i bol, dogodilo se baš suprotno, i iskrena da vam budem temelji psihologije Balkana su uzdrmani. Naime, hiljade pozitivnih komentara ispod objavljenog snimka govore o tome da su odrasle osobe koje su gledale ovaj video osjećajni i svjesni da se radi o djetetu koje ulazi u najkritičniju fazu razvoja svoje ličnosti, a koje će te komentare pročitati. Djeca, posebno tako mladog uzrasta, žude za prihvatanjem i odobravanjem velikog broja ljudi, pa su društvene mreže i internet postali poligoni za ispunjavanje te potrebe. Pored toga što će komentare ona vidjeti, svakako treba brinuti i za njeno okruženje, roditelje, prijatelje i nastavnike koji će, također, imati priliku da pročitaju komentare i na taj način  formiraju i svoje mišljenje o djevojčici. Ovakav video, da je prokomentarisan ili prihvaćen na neki drugi način, sigurno je mogao da bude velika trauma za dijete i mogao je da joj napravi pakao od života. Sreća pa su trolovi u ovom slučaju odustali.”

Zaštita maloljetnika predstavlja jedan od prioriteta svih društvenih mreža, te je uslijed pritiska javnosti, nemoguće da se negativni komentari pojave na iskrenim ispovijestima mladih ljudi poput ove djevojčice.

Jedan od redovnih internet komentatora Amir D. za naš portal je izjavio: “Ma čujte, pa svi smo mi imali ove faze kad smo odrastali i slično razmišljanje, samo što nismo imali Youtube da to vječno ostane zabilježeno. To je faza odrastanja. Samo bi grozno bilo kada bi se ova djevojčica javno šikanirala zbog takve mladalačke gluposti. A pravo da vam kažem, to što ovakav odrasli način govora i razmišljanja upotrebljava, govori više o društvu u kom odrasta, a ne o njoj samoj. Drago mi je što smo djeci ponudili prave idole i primjere kako koristiti društvene mreže i što smo im osigurali bezopasno korištenje interneta.’’