Kerim Postava, srednjoškolac iz Tuzle, mnogo se raduje ovogodišnjoj ekskurziji organiziranoj za sve učenike četvrtog razreda. On je na svom Facebook zidu napisao “Ekskurzija woohoo – feeling happy” i dobio 236 lajkova. Mnogi njegovi prijatelji protumačili su njegov status kao radovanje zabavi i partijima koje ekskurzija donosi, posebice nekontrolisanom uživanju alkohola i slatkiša te trošenju novca na sve što inače stariji protumače kao nepotrebno ili glupost.

Međutim, Kerim je mislio na nešto sasvim drugo. Naime, mladi Postava se raduje ekskurziji jer jedva čeka da vidi znamenitosti koje gradovi poput Rima i Milana imaju za ponuditi. On je uzbuđen oko Tornja u Pizi, Rimskog Koloseuma i Milanske Skale mnogo više nego oko diska na pet spratova i McDonaldsa.

“Nisam iskren oko svojih namjera na ekskurziji. Ja se zaista ustvari radujem programu turističke agencije, puno više nego nekim stvarima o kojima moji drugari pričaju. Šta me briga što ćemo moći ostajati kasno navečer, praviti partije u hotelu, ići u diskoteku i preko dana jesti samo slatkiše i hamburgere. Ja sam više za kulturu, književnost i prosvjetu.” – rekao je.

“Moj sin, on vam je takav. Ja njemu lijepo kažem ne možeš sine traćiti mladost na te pojedinosti, ali on jednostavno voli biti pristojan, učtiv i zainteresiran za te stvari koje bi ga trebale interesovati tek kad još malo poraste”. – objašnjava njegova mama, Nusreta Postava.

Kerim će u autobusu sjediti na sećiji sa rajom, a planirano je da u Italiju dođu u ranim jutarnjim satima.