Redovni sedmični briefing paroha i protojereja Srpska pravoslavne crkve u Mostaru završio je danas u 15:55 nakon sedmočasovne rasprave koja je počela odmah poslije jutarnje liturgije. Najstresniju sjednica unutrašnje strukture u istoriji Mostarskog namjesništva izazvalo je sveštenstvo parohija u Bijelom Polju i Zaliku inicijativom da se Srpska pravoslavna crkva uključi u politička dešavanja u Bosni i Hercegovini.

“Mi se konačno moramo posvetiti politici. Razumijem potrebu da se crvka distancira od države i da se crkva, na neki način, udalji od donosilaca političkih odluka. Razumijem da je to praksa naše sabraće i u Krajini i Semberiji, a pogotovo u Srbiji. Ipak, neke granice se moraju uspostaviti” – rekao je Bratislav Jeftović, paroh zalički, opomenuvši svu braću u Hristu da njihovu apatiju Bog praštati neće.

“Dvadeset i pet godina, evo, braćo i sestre, mi ne mičemo ni krstom ni bosiljkom za bolji Mostar. Sve su aveti oko nas iskočile i sve prijete da iskorijene bogobojažljivi i dostojni rod naš hriščanski, a mi s jaucima u sebi u dubokoj tišini bez ikakve inicijative, bez ikakog interoperabilnog dejstva” – besjedio je Jeftović, predlažući da sveštenstvo SPC zbratimljeno i jedinstveno osvešta u nedjelju kancelariju Gradonačelnika, veliku salu lokalne skupštine, a potom i druge administrativne zgrade – kantonalne i entitetske.

Protojerej-stavrofor Arsiša Baćović predložio je da se današnji i ovosedmični briefing Mostarskog namjesništva okonča uz zaključak brata Jeftovića, unisonim izglasavanjem prijedloga. Usvojivši prijedlog uz jedan uzdržan glas brata Ratomira koji se u vrijeme glasanja nije mogao uključiti posredstvom ZOOM-a zbog loše konekcije na Zijemljima, Mostarsko namjesništvo uputilo je inicijativu Gradskom odboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njihovim koalicionim partnerima.

Ukoliko Savez nezavisnih socijaldemokrata ne prihvati ovaj prijedlog, sveštenstvo Mostarskog namjesništva upozorava da bi moglo da osvešta i administrativne objekte mjesnih zajednica i to onom vrstom blagoslova uz čiju se pomoć  donose najsudbonosnije političke odluke.