Na vanrednoj press konferenciji održanoj u prostorijama Bosanskog Pokreta Nacionalnog Ponosa, predsjednik SPUS-a, Haris Zahiragić, obratio se novinarima, govoreći u ime svih sarajevskih studenata.

“Ja sam iznio tu inicijativu i ja vjerujem u njenu ispravnost. Mislim da govorim za sve kad kažem da se svi trebaju složiti sa njom. Vidite, mi smo imali veliki odaziv na naše prošle inicijative, prvo studentske pohode pa onda i kolektivne fakultativne odlaske u određene religijske institucije i slično.” – iznio je Zahiragić.

Objasnio je odakle ideja za inicijativu. “Ja vjerujem u ljudska prava, prava žena, pa i ja imam i majku, i sestru, i sestričnu, i djevojku, i rodicu, i tetku, i dajdžinicu, i jetrvu.. Te zato smatram da moje kolegice ne trebaju biti diskriminisane kada se izglasa ovo pravilo da petkom nema nastave zbog džume, koje sam ja lično već pogurao i to će biti”.

Zahiragić je pojasnio da će se na časovima domaćinstva, koji će biti obavezni za sve studentice raditi sa lutkama, plastičnim sudovima, a bit će obezbijeđene i mini-kuhinje te daske za peglanje.

Na pitanje postoji li praktični razlog za ovakvu inicijativu, predsjednik je odgovorio:

“To je jedna dobra investicija, ja sam se osobno potrudio da nađem pare da se kupe te daske i to ostalo žensko što im treba i mislim da ćemo na ovaj način i smanjiti interes žena za studiranje koji je opasno u porastu. Naši fakulteti jednostavno nemaju kapacitet za toliko žena.”

N.N. iz Sarajeva je kratko prokomentarisala: “Ma nek’ je živa glava.”