Poznato TV lice, voditelj i govornik Aleksandar Hršum našao se u centru pažnje bh. javnosti zbog izuzetno neobičnog postupka za njega u toku emitovanja emisije “Zabranjeni forum” prošli četvrtak. Naime, Aleksandar Hršum je svog gosta, Emira Z. pustio da iskaže misao koju je imao bez da ga je prekinuo u pola rečenice sa potpitanjem ili komentarom.

Ovakav postupak mladog voditelja smatra se presedanom u novinarstvu, te je izazvalo veliku polemiku i osude od strane iskusnih kolega, ali i od strane vjernih fanova šou programa Zabranjeni Forum.

“Zna se kako se vodi emisija, ha krene da serenda nešto što neće biti gledano i slušano odmah prekidaj, nema se šta tu izmišljati topla voda. Kodeks novinarstva nalaže da voditelj emisije najviše treba da priča, on je tu glavna zvijezda i njegovo mišljenje je jedino bitno. Prvo sponzore spomeneš, nametneš svoj stav, a onda pustiš malo da dekorativni gosti progovore i to je to” – izjavio je za naš portal predsjednik Udruženja novinara i svega sličnog Dino Profit.

“Različitost tema jedan je od bitnih segmenata Zabranjenog Foruma i zato nam gledaoci vjeruju, jer u ovih pet stotina izdanja bar jedna tema je bila za Vas, pa je i to dio uspjeha, zar ne?! Dijalog je osnov savremene komunikacije i to je ono što je jezgro Foruma, kao i suprotstavljeni stavovi, publika u studiju… Forum je jednostavno životni talk show koji je potreban javnosti u BiH“- ističe Aleksandar Hršum kao odgovor na naše pitanje zašto nije prekidao svoje goste u posljednjoj emisiji. Novinarka nažalost nije uspjela pitanje postaviti do kraja, što objašnjava ovakav odgovor.