Plenum saveza vijeća roditelja Bosne i Hercegovine zatražio je danas od državog nivoa vlasti traži da kockanje i klađenje odobri učenicima i učenicama svih uzrasta – od šestog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

“Oni odu u školu sat ipo, dođu kući, urade to zadaće što imaju, i više ne zna čovjek šta bi s njima. Bolje da se uče da razmišljaju, da predviđaju, da ponekad nešto i zarade nego da sve pare potroše na alkohol, kojekakve telefone, laptope, opreme i šta sve već ne” – rekao je Milivoje Šarapa iz Ugljevika.

Prema riječima Dženane Razbolje, zabrana klađenja maloljetnicima je antiustavna, nedemokratska i diskriminatorska. “Objasnite vi meni kako je to moguće da neki Miloš iz četvrtog srednje ili neki Josip iz drugog srednje može bolje od mog Jusufa pretpostavit kako će igrat Lazio i Roma ili Chelsea i Tottenhem, kad se moj Jusuf od fudbala ne odvaja kako se rodio. Ja ne želim više da mi dijete dolazi istraumirano kući od novih patika i telefona u starijim razredima, sve plaćeno preko kladionice. I to ne djece koja igraju ćuke, poker i voćkice, već sve Lucky Six i fudbal, oba mi oka” – rekla je Razbolje obraćajući se okupljenima tokom sjednice.

“Naša djeca nisu glupa, znaju da pretpostave šta će bit i kako je šta namješteno. Znači, mi nismo rađale levate koji ne znaju iz svega što je ponuđeno izabrat najbolje” – poručila je Tonka Kuprešak, opominjući da je nedozvoljeno klađenje maloljetnicima čest uzrok svađa, potcjenjivanja i maltretiranja u osnovnim školama. “Govorimo na neki način i o zabrani krađe ideja. Jel treba moja Mirna uplakana dolazit kući što je pretpostavila rezultat utakmice ženske košarkaške Barcelona – Real Madrid, a Lidija iz trećeg srednje odigrala njeno rješenje i sad joj ne da pare. Taj se scenario hitno mora spriječiti” – poručila je Kuprešak.

Savez vijeća roditelja Bosne i Hercegovine obavezao se da će, nakon usvajanja ove odredbe na državnom nivou, posebnu pažnju posvetiti izgledu, ambijentu i opremi u sportskim kladionicama i kafićima u kojima je dozvoljeno klađenje, kako bi provod njihove djece bio na zadovoljavajućem nivou.