Udruženje Nevladinih Organizacija i Civilnog Sektora okupilo se oko zajedničke inicijative da zakupe prostor za skvot u Sarajevu. “Mi smo primjetili da nema skvota u Sarajevu i zato smo se odlučili da tražimo donatore koji će  finansirati pravljenje jednog. Za to je potrebno mnogo sredstava, znate, te zakup prostora, te instalacije, dekor, sve se to mora platiti, tako da je ovo projekat od više hiljada maraka koji je finansirao UNDP.”

U pregovorima sa Općinom Centar došlo se na ideju da se skvot napravi u najprometnijoj gradskoj ulici, u Ferhadiji, te je ocijenjeno da je najbolji prostor za to bivši prostor prodavnice modne konfekcije Bellissima. Studija prostora je pokazala da je mjesto za skvot odlično, jer se u blizini nalaze pošta, ekskluzivni restorani, kafić Vatra i znamenitosti koje su neophodne mladim pankerima i drugim supkulturama koje inače koriste skvot.

Skvot će, po navodima iz Općine, biti opremljen najboljim električnim aparatima, te dizajnerskim namještajem iz Turske. Uz to, ovo će biti prvi primjer smart kuće u Sarajevu, gdje će sve biti dostupno na pokret prsta. HD televizija te mini-kino će biti obezbijeđeni a u skvot će se ulaz plaćati 20 KM za turiste i 5 KM dnevno za lokalne posjetitelje.

U skvot je zabranjen ulaz sa životinjama, malom djecom, zabranjen je ulaz alternativcima koji izgledaju previše alternativno, te je obavezno izuvanje ispred skvota.