Envera Krivog, nezaposlenog diplomiranog ekonomistu iz Kalinovika, ni najmanje ne zanima što su naučnici u CERN-u po prvi put uspjeli snimiti energetski potpis antimaterije.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanje (CERN) istračuje osnovne čestice materije još od svog osnivanja 1954. Kako je javljeno u subotu 24.12.2016, grupa naučnika pri CERN-u koja već 30 godina istražuje čestice antimaterije – materije u čijim su atomima naboji jezgra i omotača atoma zamjenjeni, gdje jezgro postaje negativno a omotač pozitivan, po prvi put su uspjeli da snime energetski potpis (spektar) atoma antimaterije. Istraživanja će se nastaviti u maju 2017. godine. Obradom podataka koji će se skupiti na ovaj način naučnici će biti korak bliže otkrivanju najvećih tajni fizike.

Nakon uzbudljivih novosti iz Ženeve, redakcija Šatro.info je odlučila zatražiti mišljenje čovjeka iz ‘raje’. Odjeljenje za statistiku pri redakciji odredilo je Krivog kao najprosječnijeg Bosanca i Hercegovca, nakon čega su se naši reporteri zaputili u Kalinovik.

“Ja da hoću da slušam pametovanje o Svemiru i prirodi otišao bih na predizborni miting. Pošto to svakako ne želim, a nisu ni izbori, mogu samo reći – boli me ku*ac za tu vašu antimateriju.”