Sudo Majkrosoft, programer iz  Konjica, danas je ostao u kući i nije digao roletne. Naime, Sudo je potpuno nezainteresiran za naglu promjenu vremena na bolje i odlazak duge i hladne zime.

Njegov otac, Ferid Majkrosoft, nije oduševljen. “Mali samo u kompjuter gleda. Oćoravit će”, navodi. Sudo je ipak vrlo skoncentrisan na svoj posao i ne zanimaju ga svjetovne pojave poput promjene vremena. Kada smo ga pitali, Sudo je priznao da zna da je zima na izdahu, i da poslije nje dolazi proljeće, ali ga nije naročito fascinirala ta informacija. Lijepo vrijeme je izmamilo mnoge osmjehe na licima građana koji su jedva dočekali da mogu prošetati otkopčani, ali ne i osmijeh na Sudinom licu.

“Svejedno mi je, zaista. Ja volim da sjedim za kompjuterom i radim, i smeta mi svjetlo. Ako trebam izaći, odem po cigare i vratim se.” Sudo voli igrati igrice, programirati, jesti pitu, i ima preference u modnom ukusu. Sam programira svoje majice i iznimno je zanimljiv lik.

Dok smo bili kod Sude, popili smo kafu sa gospodinom Feridom. Sudo se pojavio na kratko, spustio roletne i u dnevnoj sobi i sjeo malo s nama u mrak. Pošto niko nikoga nije vidio kad smo sputili roletne, Sudo je ustao, digao ih, i bez riječi otišao nazad u sobu. Sudo nije bio raspoložen za razgovor ispred kamera jer bi to značilo da moramo namjestiti svjetlo a Sudo nema interes za svjetlo.

“Ako treba nešto duže da izađem sa rajom ili tako nešto, uvijek me neko od njih pokupi, pa ne hodam puno i posebno ne po danu”. Sudo je kompjuterski čovjek.