Profesor E.L. (64) sa Fakulteta Političkih Nauka u Sarajevu optužio je svoga bivšeg studenta da mu je plagirao dijelove knjige u najnovijem istraživanju koje je bivši student radio.

Kako saznajemo iz izvora bliskih studentu, koji trenutno radi na Univerzitetu u Sokolović Koloniji, bivši student nije plagirao svoga profesora, već je koristio dijelove vlastitog seminarskog rada, koji je radio prije 5 godina i nije znao da je završio u profesorovoj najnovijij knjizi o političkom sistemu BiH.

Profesor nije demantovao navode studenta, već ističe kako je svaki rad koji studenti naprave tokom svoga studiranja u vlasništvu fakulteta i kao takav podložan je korištenju u knjigama profesora.

‘’Ja sam uzeo taj njegov seminarski, istina, uzeo sam i mnoge druge, ali ko bi mogao slutiti da će se neki student početi baviti onime što je radio na fakultetu. To se nikad nije desilo ranije, to studenti inače NE RADE.’’ završava profesor ozbiljnim i prijetećim tonom. ‘’Tužit ću ga. Ja sam prvi plagirao njega i to legalno, on sad ne može raditi istu stvar. Ja sam prvi plagirao i to je sad moj rad. Nek smisli nešto svoje, ako je dovoljno sposoban, nek ne dira u moje knjige.’’

Komentar bivšeg studenta, sada već istraživača na prestižnim Univerzitetima, nismo uspjeli dobiti, ali njegove kolege koje i danas studiraju kažu kako će se on boriti da pravda bude zadovoljena.