Tokom novogodišnjih i božićnih praznika mnogi će Deda Mrazovi i irvasi pronaći zaposlenje u svojim državama, ali i u inostranstvu. Ipak, nekima od njih za rad u drugim državama biće potrebna i viza, za koju se čeka i po nekoliko mjeseci. Zato je Sindikat irvasa Bosne i Hercegovine uputio juče Savjetu ministara molbu da u saradnji sa Vladom Kosova omogući ovom granskom sindikatu kolektivnu radnu vizu.

“Više od trideset nas iz Bosne i Hercegovine ima otvorene i još valjane pozive za novogodišnji i božićni aranžman na Kosovu. Mnogo više kolega pronašlo je zaposlenje u Srbiji i Hrvatskoj, ali nekoliko nas koji govorimo i albanski dobili smo ponude za Kosovo. Ovim molimo Savjet ministara da nam te vize odobri prije Nove godine, da nam radna sezona ne bi propala”, poručio je Šahbaz, predsjednik Sindikata.

Oni su, kako Šahbaz kaže, ovu molbu poslali već u februaru prošle godine, po završetku odmora od radne sezone. Na prvu im niko nije odgovorio, pa su poslali još dvije u junu i septembru. Sad se uzdaju u treću sreću i volju Savjeta ministara. Ukoliko ne dobiju odobrenje, najavili su i mogući štrajk granskog sindikata.

“Pokušali smo na sve načine, i ako sad ne uspijemo idemo u štrajk. Nekoliko puta smo lijepo pokušali, molili, kumili i ništa. Pokušali naći zajednički jezik, ali s njima se uopšte ne može razgovarati. Čekaćemo još nekoliko dana, i onda izlazimo na ulice. A nije da nas je malo”, naglasio je Šahbaz.