Združena akcija fizičkih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu otkrila je u četvrtak, petog decembra, u šest časova i sedamnaest minuta po srednjeevropskom vremenu, medijski manje eksponiran, ali zato fizički fundamentalno važan fenomen, pod nazivom Šredingerova plata. Naučni institut gdje je istraživanje obavljano nalazi se u mjestu Sveti Petar u Šumi, između Pazina i Žminja, u Republici Hrvatskoj.

Koncept Šredingerove plate vrlo je interesantan kvantnomehanički sistem koji već decenijama fascinira naučnike – on je vrlo karakterističan i pojavljuje se samo u zemljama u razvoju. Glavna karakteristika ovog fenomena je da stanje čestice na bankovnom računu podrazumijeva da je plata iz radnog odnosa u isto vrijeme isplaćena i nije isplaćena (kolokvijalno se kaže „legla i nije legla“). Međutim, u kontaktu sa bankovnim računom u cilju provjere stvarnog stanja, odnosno kako bi fizičari rekli „kada se izvrši mjerenje“, kvantna funkcija kolapsira, i kvant kredita pojede bilo kakvo pozitivno stanje. Takođe, jedan od glavnih problema leži u tome što proteklih dvadeset godina niko na Balkanu nije dobio mjerljivu platu, te naučnici nisu mogli pouzdano da prouče sistem. To jest, do sada nisu mogli.

Naučnici su od 1992. godine aktivno istraživali čuveni balkanski kvantni biotop, u kome se nalazi šest kvantnomehaničkih čestica i Kosovo sa Metohijom, nastalih u ranoj fazi raspada Jugo-univerzuma. Pošto je balkanski biotop veoma turbulentan kvantni sistem, naučnike je interesovalo koliko dugo čestice mogu da prežive u minimalnim uslovima za opstanak. Do skora ovaj projekat nije mnogo obećavao, ali su onda lideri u regionu garantovali bolji život za dvije godine, zbog čega se par poslodavaca obradovalo, odlučivši da isplate radnicima regres iz 1996. godine, što je naučnicima poslužilo kao uzorak.