Kalifornijski tehnološki gigant Google jučer je objelodanio ime nove verzije svog operativnog sistema za mobilne platforme Android. Kao i prethodne verzije ovog sistema, i ovaj će nositi ime po nekoj poslastici, a kupce je iznenadila odluka kompanije novi Android nazvati “Krem rolat sa bananama”.

“Većina stručnjaka je očekivala da će ponoviti oprobanu biznis strategiju da daju ime po nekom brendu koji svi znaju, kao onda kad su ga nazvali KitKat. Mislim da su ovako pokazali da su kao kompanija narasli dovoljno da više vrjednuju promociju dobrog deserta nego koju pišljivu milijardu.”  rekla je Anica Prezić, Šatro info stručnjakinja za odnose sa javnošću.

Novi update operativnog sistema koje koriste brojni proizvođači pametnih telefona postaće dostupan za skidanje i instalaciju od početka iduće godine.

Iz Google-a su objasnili da je izbor “kodnog” imena za novi OS jako delikatan posao i da za ovaj posao u obzir dolaze samo najveći stručnjaci. “Doveli smo kuvare i stručnjake za delikatese i poslastice sa čitave planete da izaberu slatkiš koji najbolje odgovara zadatku. Ovi stručnjaci su procijenili da je krem rolat sa bananama, kolač jako popularan u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, od kako tamo može da se nađe banana, upravo najsavršenija poslastica današnjice i prema tome jedina dostojna da krasi ime Google-ovog proizvoda.” objasnila je Dayanara Lee iz PR odjeljenja kompanije Google.