Nakon upita Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) za trenutnom lokacijom heroina vrijednosti 12 miliona KM koji je nedavno zaplijenjen u Zenici, javio se i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je istakao da se opijat još uvijek nalazi na sigurnom mjestu, ali da neće biti uništen niti preprodavan, nego će ga Ministarstvo sigurnosti zadržati “zbog nauke”.

“Trenutni ministri zaboravljaju timski rad između ministarstava, ali mi moramo sarađivati i komunicirati čak i sa dijametralno suprotnim sferama kao što je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade. Upravo taj razlog me je naveo na odluku da ovaj heroin ne uništimo, unatoč njegovom zlu, nego da ga iskoristimo za naučne potrebe. Ja sam siguran da će prirodnjački i tehnički fakulteti biti oduševljeni odlukom, jer će imati priliku da istražuju i eksperimentišu sa novim nepoznatim supstancama.”, izjavio je za Šatro info ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Podsjećamo da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). 19. jula u Zenici zaplijenila 82 kg heroina koji je stigao iz Bugarske. Istražni organi ističu da su ponosni na rekordnu zaplijenu heroina, ali da još uvijek nisu uhvatili odgovorna lica. Delegati iz bh. Istražnih organa su poručili da nema razloga za paniku, ali da sa ovakvim kriminalcima moraju biti pažljivi i strpljivi, tako da će trebati vremena da se uhvate.

Nezvanično saznajemo da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dobio ponudu od Bosnalijek d.d. Sarajevo da proda 82kg heroina, kako bi ga oni iskoristili za pravljenje  novih farmakoloških pripravaka i eliksira mladosti. Ponuda vrijedi još kratko vrijeme ,a Bosnalijek je obećao novo stanje svijesti za građane ukoliko prodaja bude uspješna.