U okružnom sudu u Bijeljini juče je odgođeno ročište jednog slučaja kriminala i korupcije zbog nedolaska ključnog svjedoka odbrane. Kako saznajemo iz okružnog suda u Bijeljini, ugljevički paroh Ratko Ćeranić nije se pojavio na sudu jer je sudski poziv upisao u bilježnik prema julijanskom kalendaru. Postoji mogućnost da zbog toga bude i novčano kažnen, što je Ćeranić odbio isprve.

“Ovo mi se nije desilo u ovih 20 godina kako radim i službujem. Zvali su me često, i svakako. Ali obično kad me ljudi zovu na slavu, kažu mi šta slave i kad treba doći. I ja onda dođem. Tu nema razlike među kalendarima – slava je slava i zna se kad se šta slavi, kao i Božić i nova godina. Sud me dosad nije zvao, i nisam znao kako da se ponašam”, rekao je Ćeranić za Šatro

Ukoliko ga sud kazni, Ćeranić će kaže tužiti sud za vjersku netoleraciju i netrpeljivost, i ni u kom slučaju od toga neće odustati. Nepoštovanje njegovog religijskog identiteta i posla koji obavlja, kaže, nije ono što je očekivao od demokratskog pravosuđa. “Imam pravo da koristim kalendar koji hoću, koji poštujem i koji mi služba nalaže. Da su mi rekli o kom je kalendaru riječ, ja bih se pojavio. Ovako neću dopustiti da me omalovažavaju.

Na pitanje kako Ćeranić kooperiše i sarađuje sa vjernicima kada najavljuju datum svadbe, krštenja ili sahrane, budući da se većinom na smrtovnicama i rodnim listovima koristi gregorijanski kalendar, Ćeranić nije htio da odgovori. Naše pitanje shvatio je kao direktan udarom na parohiju, eparhiju, mitropoliju, Srpsku pravoslavnu crkvu i Boga, lično.