Patuljasti planet, asteroid, planet, nakupina plinova, sve su to identifikacije Plutona, nekadašnjeg devetog planeta Sunčevog sistema, a danas službeno 134340 Pluton. Do 2006. godine ponosno je nosio definiciju planeta Sunčevog sistema i kao takav putovao galaksijom i predstavljao našu galaksiju pred drugim teleskopima, a posljednjih 11 godina proživljava krizu identiteta sličnu Hrvatima u BiH. Upravo zbog toga odlučio je migrirati na Zemlju i to u BiH, kako bi vidio na koji način se drugi nose sa istom problemom.

‘’Ne znam više, dragi ljudi, šta sam. Malo sam im planet, malo nisam, malo me istražuju, malo nikome nisam zanimljiv, malo pripadam, malo ne pripadam. Teško je.’’ kaže ovaj simpatični hladni planet.

U daljenjem razgovoru sa našim novinarima Pluton se požalio kako se on još uvijek osjeća kao pripadnik Sunčevog sistema. On prihvata Sunčev sistem kao svoju galaksiju, ali želi da i njegova galaksija prihvati njega kao konstitutivni planet sa svim pravima kao i svi ostali planeti. ‘’Hoću kanal na svom jeziku, svoje prstenja i mjesece, svoje vlastite asteroide, komete, atmosferu kakvu ja želim, sve što imaju i drugi planeti. Ovaj potez dolaska u BiH bit će kratkoročan, moram naučiti od najboljih kako se krizira identitet i bori za svoja prava. Čuo sam za tu neku tajnu majorizacije, koju mogu koristiti kako bi izvukao što više u svoju korist.’’ dodaje Pluton.

Planet se nada da će po povratku u svoju orbitu, koja je također upitna, imati jasan plan kako nastaviti dalje, te da će napokon prestati živjeti sa krizom identiteta.