Beograd. Svetlana Ražnatović, kontraverzna majka savremene srpske umjetnosti, otvorila je u četvrtak, 15. decembra, izložbu bijele tehnike osamdesetih i devedesetih pod nazivom „Špedicija Balkan: Ni kajanja, ni srama, ni juče, ni sutra, ni džentlmen, ni dama“. Postavka se nalazi u Cecinom ateljeu operacija, čuvenoj vili na Dedinju, i dostupna je za javnost svim radnim danima od 17 do 20 sati. Instalacija je postavljena kroz seriju pet kompilacija, nazvanim: Osamdesete, Best of-Obodin, Best of-EI Niš, Evergrin-Rade Končar&Gorenje i Strano.

Posjetioci ovogodišnjeg izdanja „Špedicije Balkan“ imaće priliku da vide bojlere, frižidere, veš mašine, televizore, miksere, pa čak i satelitske antene i resivere iz ratnih i predratnih godina. Pošto je Svetlana Ražnatović poznata kao zagovornik zaštite životne sredine, garantovala nam je da su svi eksponati sa izložbe dobrovoljno oslobođeni iz svojih prirodnih staništa.

„Svake godine posećenost je sve veća, tako da sigurno mora da radimo nešto kako valja“, konstatovala je čuvena umjetnica, uz napomenu kako nekada povratak u prošlost pojedinim gostima može da bude isuviše intenzivan. „Evo baš prošle godine jedna starija gospođa iz Posavine je prosto pala u trans kada je prepoznala model zamrzivača Gorenje identičan onome koji je ona posedovala do ’92. godine“. Svetlana nam se onda otvorila kako joj je bilo veoma žao gospođe, pa je poslala svoj stručni tim da gospođi naprave mejkover.

„Očekivanja su da se čovek ponovo nađe sa svojim pokućstvom, da se vrate u prošlost… To očekivanje je posebno važno za umetnike koji na pozitivan način profitiraju od rata. Njihova imovina je pokradena i zaplenjena, pa sam mislila da bi bilo veoma interesantno da ih podsetim na deo prošlosti“ otvorila nam se umjetnica.

Pored izložbe bijele tehnike, tu je i jedan mali omaž kiču i savremenoj umjetnosti stripa i video-igara, koji je uvijek bio u posebnoj pretkomori srca ove čuvene egzibicionistkinje. U centralnoj prostoriji izložen je bijeli tigar optočen draguljima, ispod koga je na pozlaćenoj pločici ispisan naziv Arkan Knight. „O da, to je moja tajna strast. Naime, obožavam stripove iz edicije DC Comics, a o novim Batman igrama ne smem ni da počnem. Posebno su mi dragi negativci na rubu da postanu dobri, kao što je Arkham Knight, kome sam i posvetila ovu figuru. Nažalost, kako su mi savetovali iz pravne kancelarije da ne smem da koristim pravo ime zbog kopirajta, u ovoj maloj instalaciji smo se poigrali sa slovima i napravili jedan anagram“, kaže Ceca.

Ražnatović je za kraj intervjua htjela još posebno da napomene kako ona kroz svoje postavke bijele tehnike upravo poziva da doživimo multikulturalnost i ukrštanje, bilo da je riječ o prostoru ili naciji. Kako na kraju dodaje, „svi frižideri isto hlade ispod kože, kao što i sve rerne isto greju.“

Od naše stalne dopisnice Sese Gronemiri.