Novinar Ž.L. lokalnog sarajevskog portala šokirao se kada je saznao da postoji forma zvana ‘’autorski tekst’’. Sa 13 godina novinarskog iskustva na različitim lokalnim portalima u BiH prevodio je i prekucavao tekstove drugih portala, novina i elektronskih medija, da bi nakon dugog rada u medijima nedano saznao da je moguće napraviti i vlastiti tekst, sa vlastitim izvorima, izjavama, istraživanjima i analizama.

‘’Nisam znao da to tako ide. Učio sam od klix.ba, radiosarajevo.ba i nekih sličnih portala. I stalno sam vidio te neke hit tekstove, staviš malo neku pjesmu od Kemala Montena, napišeš dvije tri rečenice, kako je divna pjesma i slično i onda to ide. Mislio sam da je to novinarstvo. Onda sam saznao da javna znatiželja nije isto što i javni interes. Sada sam šokiran jer ne znam kako nastaviti.’’ kaže mladi novinar.

Pritisci urednika, kako kaže, trenutno mu ne omogućavaju da se bavi pravim novinarstvom, jer potraga za klikovima je bitnija od kvalitetnog teksta. ‘’Htio sam nedavno raditi istraživački tekst o korupciji na fakultetu. Naišao sam na informaciju kako studenti plaćaju neke laboratorijske vježbe, a za to ne dobiju nikakav račun, plus sve što na vježbama razbiju moraju da plaćaju. Malo mi je to bilo čudno, pa sam se raspitao i saznao da je to neki sivi novac koji ne ulazi ni u kakve knjige, a ima ga nekoliko hiljada maraka godišnje. No, urednik mi je rekao da se kanim ćorava posla i da objavim neke slike lijepe Sarajeva i napišem dvije, tri rečenice o tome kako je nastala koja ulica. Pa sam odustao.’’ dodao je novinar.

Nada se kako će u budućnosti moći negdje baviti se pravim pričama, ali u BiH za to ne vidi perspektivu. Ako ostane u ovome poslu, planira se prebaciti na radiosarajevo.ba, jer bi tamo mogao najbolje iskoristiti svoje znanje clickbait pisanja i objavljivanja pjesama Kemala Montena s Youtube-a.