Udruženje naučnika “Činjenice koje nikog ne interesuju i mlaćenje prazne slame” iz Tešnja došlo je prošle sedmice u žižu interesovanja svjetske javnosti kada su na naučnoj smotri naziva “Naučnici i ničim izazvana otkrića” predstavili svoje zaključke na temu “Kako i zašto i zbog čega studenti moraju upisati diplomski i čemu im služi i zbog čega i gdje i kad će im trebati”.

Naime, ovaj tim renomiranih stručnjaka već nekoliko godina aktivno radi na otkrivanju poente u tome što se studenti koji polože sve ispite na fakultetu prije diplome tjeraju da pišu diplomski rad kao finalni rad. Kako iz Udruženja navode, mnogo je korisnih zaključaka do kojih su došli, ali onaj najbitniji je da se time povećava broj zaposlenih mladih i malo manje mladih ljudi koji po povoljnim cijenama na Facebook-u nude izradu diplomskih radova. Pored toga, poboljšavaju se pregovaračke i komunikacijske vještine te se razvija poduzetnički duh, kako navode iz Udruženja.

Pitali smo profesora Rasim StaraŠkola šta misli o otkriću, a on nam je rekao: “Dijete moje, nije ništa kao što je nekad bilo, ovim cirkusom od Bolonje uništili su sva moguća znanja i eventualni napredak. Meni kad dođu sa kupljenim diplomskim bez razvijene ideje i kritičkog stava odem do WCa isplačem se i onda ih pustim da polože i diplomiraju da me ne bi njihove babe i majke ganjali.”

Student Vječni kaže: “Ma jok ba, zna se kako to ide, položiš sve na bubicu i laganini nađeš onu trebu što ih štanca za 80-100 maraka i ko gospodin čojk diplomiraš i postaneš akademski graDŽanin. Ha ja. Neću se ja jebavati sa razmišljanjem, literaturom i zaključcima.”