Poslanici Narodne skupštine RS danas su na hitnoj 30. posebnoj sjednici raspravljali o Danu maline u Novom Travniku (7. juli), i odlučili da Ustavnom sudu BiH upute apleaciju za ocjenu ustavnosti. Odluka o inicijativi usvojena je jednoglasno, s tim da je Koalicija Domovina napustila zasjedanje.

Kako je na konferenciji za novinare saopštio Radovan Višković, predsednik Kluba SNSD-a u NS RS, potpisnici apelacije smatraju da 7. jul ne odražava volju svocjeih naroda. Višković ističe da vjernici Srpske pravoslavne crkve proslavljaju Rođenje Svetog Jovana Preteče – Ivandan, koji je u kalendaru crveno slovo.

„Ivandan je za sve vjernike SPC zaprečit svetac, jere pada na crveno slovo pa se ne radi ništa. To znači da pravoslavni u BiH ne mogu, iz vjerskih razloga, učestvovati na pomenutoj smotri. Prema našim saznanjima, i vjernici islamske zajednice obilježavaju taj dan, što još moramo utvrditi sa Islamskom zajednicom, zato što se njihov kalendar mijenja. Tada ćemo imati zajednički stav, ali sve i da nemamo ostaju vjernici SPC“, rekao je Višković

Sa ovim problemom, saznajemo iz SNSD-a, ova stranka suočila se u predizbornoj kampanji za prošle lokalne izbore na sastanku sa velikim brojem malih priprevdnika i poljoprivrednika.

Prema riječima predsjednika opštinskog odbora SNSD-a u Jezeru, veći broj stanovnika ove pretežno nerazvijene opštine onemogućeni su da učestvuju na Danu malina. „Zvog Ivandana svake godine naši proizvođači i prodavači malina propuste Dane maline u Novom Travniku, što njima teško pada. Jezero spada u izrazito nerazvijene opštine RS, i to nas sprečava da organizujemo svoje vlastite Dane maline“, rekla je Sanja Malinović, predsjednica Skupštine opštine Jezero

Informacije sa terena govore da je kompletna kampanja SNSD-a u Jezeru bila upravo bazirana na obećanju da će riješiti ovaj problem, a slične kampanje vođene su i u nekim mjesnim zajednicama Šipova, Mrkonjić Grada i Kupres RS.

Naš politički analitičar Obren Ristić ocjenjuje ovu apelaciju Narodne skupštine kao pozitivan korak kojim političke stranke u RS konačno počinju izvršavati svoja predizborna obećanja.

„Ovaj postupak je veoma pragmatičan i jasan iz ugla SNSD-a, a to što im se i opozicija pridružila pokazuje političku zrelost Saveza za promjene, koji konačno počinje da shvata bitnost zajedničkog stava o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa. To je veliki plus, s obzirom na činjenicu da ni u jednoj od tih opština SDS nije dobio načelničko mjesto, ni skupštinsku većinu. Ovo bi mogao biti jedan od početaka kraja izdaje RS u Sarajevu“, ocjenjuje Ristić

Iz SDS-a se nisu oglasili o razlozima i prirodi podrške za ovu inicijativu, a zajednička izjava lidera vlasti i opozicije je da za ovu inicijativu imaju podršku nekoliko parohija i namjesništvava Srpske pravoslavne crkve.