Stručni žiri nagrade za književno djelo „Vjekovno pero Srpske“ odlučo je nagradu za književno djelo posthumno dodijeliti portugalskom nobelovcu Žozeu Saramagu. Time je portugalski nobelovac dospio na prestižnu listu nagrađenih književnika, na kojoj su već imena Vladimira Kecmanovića, Dobrice Ćosića, Matije Bećkovića, Emira Kusturice i Neleta Karajlića.

Ova nagrada uručuje se tradicionalno, od 2012. godine, povodom Dana Republike Srpske a dodjeljuju je Udruženje književnika RS i redakcija dnevnog lista Glas Srpske.

„Nagrada „Vjekovno pero Srpske“ jedna je od najvažnijih nagrada u srpskoj književnosti, koja se dodjeljuje svim autorima koji su kroz svoj literarni rad govorili o velikom političkom fundusu vjekovne želje srpskog naroda na ovim prostorima o samostalnosti i slobodi, što je i postignuto rođenjem Srpske“, ocjenjuje Mirjana Kusmuk, bivša urednica Glasa Srpske

U obrazloženju nagrade, koju potpisuje predsjednik stručnog žirija Rajko Vasić stoji da je „velikom borbom za srpske nacionalne interese pred zvjerskim zapadom, Saramago očuvao dignitet i dostojanstvo književnosti, koja već godinama zaboravlja srpske patnje“. U obrazloženju stoji i da je to i jedan od osnovnih razloga što je Saramago „svoj život skončao u španskom egzilu“.

Nagrada „Vjekovno pero Srpske“ biće svečano dodijeljena na Akademiji povodom Dana Republike Srpske, a u Saramagovo ime primiće je predstavnici Španske kraljevska akademije.