Naučnici sa prestižnog instituta za tehnologiju MIT istraživali su istinitost tvrdnje da su osobe koje kopaju jamu drugima osuđene na to da sami u tu jamu upadnu. Na uzorku od 1230 ispitanika, većinom fizičkih radnika koji za život kopaju jame drugim ljudima, pokazalo se da je tvrdnja u 93 % slučajeva neistinita.

Samo određeni broj ispitanika upao je sam u jamu koju je kopao nekome drugom, no to je bila slučajnost ili nezgodan slučaj. ”86 radnika upalo je u jamu, no ti padovi izazvani su nesretnim slučajevima ili su bili posljedica alkoholnog dejstva, jer je većina ispitanika dolazila na istraživanje pijana.” kaže šef istraživačkog odjeljenja.

”Kopam jame već 30 godina drugim ljudima i nikada nisam sam upao u jamu. To je za mene glupost. Roditelji su mi govorili oduvijek da ne smijem kopati jame drugim ljudima jer ću sam upasti u njih, što me dugo sprečavalo da obavljam svoj posao, ali sada vidim da to nije istina.” ispovijest je jednog od ispitanika. Drugi dodaje: ”Znao sam upasti u jame koje sam kopao, al sam znao upasti i u jame drugih ljudi. Generalno, upadao sam često u jame, al mislim da to nema veze s tim ko kome jamu kopa.”.

MIT je najavio istraživanje tvrdnje ”Bolje vrabac u ruci nego golub na grani” za Februar 2017. godine. Rezultate istraživanja možete čitati na našem portalu već tada.