Massachusetts Institute of Technology, najpoznatiji institut za potvrđivanje stvari za koje se niko nikad nije pitao trebaju li biti statistika ili dio pravila, ponovno je potvrdio nešto što nikoga nije zanimalo. Ovoga puta, MIT, odnosno istureno odjeljenje koje vode Hrvatski naučnici u Americi, je istraživao koliko dobro u životu prolaze desničari i ljevičari i kako politička orijentacija može uticati na generalnu kvalitetu života.

Naučnici su uzeli u obzir tri parametara, a to su: ljubav, karijera i ostalo. Na uzorku od 1000 ispitanika, muškaraca i žena od 20-50 godina potvrđeno je da su desničari i konzervativci na svim poljima uspješniji i generalno sretniji ljudi koji vode kvalitetniji život od ljevičara.

Na polju braka i ljubavi ljevičari su najviše zakazali. Zbog političkih uvjerenja i slobodarskih razmišljanja, lijevo orijentisani muškarci su rjeđe bili oženjeni, često nesretni na polju ljubavi i bez dugogodišnjih partnera. Žene su pak često odgovarale da su sretne na ljubavnom polju iako su i same bile bez partnera, uz argument da je vezivanje u 21. stoljeću prestalo biti u modi i da su najzadovoljnije kad su same, te da im ne treba muškarac da bi bile sretne. Desničari su statistički do 25. godine većinom bili oženjeni, nerijetko sa jednim ili dva djeteta, a ako nisu bili oženjeni bili su u dugogodišnjim vezama i svi deklarisani kao sretni. Samci desničari i desničarke odgovarali su da se žele skrasiti najkasnije do 30. godine.

Na polju novca i karijere statistike su bile najbliže. I ljevičari i desničari su podjednako dobro ili loše zarađivali, imali su jednak broj tzv. tajkuna, kao i jednak broj sirotinje. Srednja klasa je najbrojnija, ali je u ovoj kategoriji pobjedu odnijela desnica i tako osigurala da cijeli parametar prevagne na stranu desnice. Ljevičari su masovno uposleni u nepopularnim političkim strankama koje finansiraju većinom njemačke političke fondacije, nevladinim organizacijama ili se bave vlastitim biznisom i rade na tzv. društvenom poduzetništvu. Desničari su također menadžeri u vlastitim kompanijama, nasljednici velikih svota novca ili uspješnih korporacija, te uspješni političari u konzervativnim strankama. Također se bave poslovima u administraciji. Simptomatično je i to da su ljevičari često spominjali nekakve ideale u poslu, bavili se poslovima koji nemaju radno vrijeme, te često radili bez godišnjih odmora i slobodnih dana, dok su desničari većinom bili zaposleni na poslovima s radnim vremenom od 09:00 do 17:00, a polje ”poslovna vizija” ostavljali su prazno.

Polje ”Ostalo” bila su različita zapažanja i zaključci naučnika za vrijeme intervjua i trajanja istraživanja. Neki od zaključaka koje je bitno istaknuti su: Ljevičari troše više novca na alkohol. Lijevo orijentisane žene više subscribaju Johna Legenda. Desničari googlaju u formi pitanja, ljevičari u formi ključnih riječi. Ljevičari su češće nesretni za Božić. Desničari imaju više vikendica. Desno orijentisane žene više rade ”po kući”.

Cijelo istraživanje bit će objavljeno u maju ove godine.