U Sarajevu je danas uhapšen diler narkotičkih sredstava od čak 86 godina, u sklopu velike akcije hapšenja. Pored narkotičkih sredstava koji su pronađeni kod njega, tražen je i po potjernici još iz perioda vladavine Austro-Ugarske.

“Ovo lice je od ranije poznato policiji, ali ne našoj već Austrougarskoj, jer je u periodu aneksije Bosne i Hercegovine optužen za šverc oružjem i žitom na području Sarajeva i Romanije. Obzirom da aneksija nije trajala predugo, te da je isti uspio da izbjegne hapšenje krijući se po šumama sve do početka Velikog rata, na tu optužnicu je zaboravljeno jer je Austro-Ugarska izgubila rat i samim tim i nadležnost nad našom zemljom”, poručuju iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Samim tim se nameće pravni problem jer osumnjičeni vjerovatno neće morati odgovarati za ovo počinjeno krivično djelo iz tog perioda.

“Prema trenutnim informacijama, on će vjerovatno biti oslobođen stare optužnice jer se vodi ga zastarjeli slučaj, te će samo biti na sudu zbog puštanja u promet opojnih droga. Mada njemu realno ne igra ulogu jer vjerovatno neće više vidjeti svjetlo dana taman da je kazna za parking, obzirom da ima toliko godina da je upitno koliko će biti među živima još. Ambasada republike Austrije je također izjavila da nemaju nadležnost nad slučajevima iz tog perioda”, dodaju iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovaj višedecenijski odmetnik je postao i najstariji aktivni kriminalac u historiji Bosne i Hercegovine, te oborio prethodni rekord za čak 12 godina razlike.