SDA je nakon zadnjeg kruga izbora izgubila skoro sve važnije funkcije u državi koje su prije toga držali godinama. Kako nesreća nikada ne dolazi sama tako je i bračni par Izetbegović prošao kroz jako težak životni period koji uključuje otkaze, oduzimanje diploma i tome slične stvari. Zbog svega toga bračni par Izetbegović smatra da je neko bacio sihire na SDA.

“Ovo je stvarno velika sramota šta se dešava stranci SDA i nama kao njenim rukovodećim figurama. Mi smo od nule gradili ovu državu i sad nam je ovo hvala za sve godine znoja, krvi i suza koje smo dali BiH. Hajde što ne ide stranci nego smo i nas dvoje na koljenima i ne znamo više šta da radimo od sveg toga. Izgleda da nas je narod skonto i da nam je ovdje negdje kraj. Ili je to ili je neko bacio sihire na SDA ja drugog objašnjenja nemam”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Nakon ove izjave Bakir Izetbegovića oglasila se i glava porodice Izetbegović, gospođa Sebija.

“Ja se slažem sa svojim dragim Bakirom i mislim da smo definitivno pokupili neke sihire. Narod je bio ljubomoran na nas i eto ti belaja odmah. SDA je na koljenima i teško da će se ikada oporaviti od ovoga, a ni mi privatno nismo ništa bolji. Mnogi smatraju da smo nas dvoje krivi za sve ovo, ali to nije tačno i ja vjerujem da tu ima jedna viša sila. Ne može se ovo probati tako odjednom samo od sebe”, rekla je Sebija Izetbegović.