Udruženje “Majke protiv video igara”, sa sjedištem u Prijedoru, pokrenulo je danas aktivnosti informisanja javnosti o opasnostima video igara koje ne mogu da se zaustave u proizvoljnom trenutku, dakle igre koje se igraju “na mreži”, sa drugim igračima.

MPVI će u sklopu svojih akcija lijepiti stikere sa naljepnicama “NEMA PAUZE”, “OPREZ” i “IZAZIVA ZAVISNOST!”, a članice će se okupljati ispred popularnih prodavnice kompjuterske opreme i softvera kako bi informisale neupućene majke o tome koje igre se ne mogu pauzirati.

“To je nešto najstrašnije! Ja ga zovem da jede, on kaže ‘eto me’. Ja pogledam šta radi, a on igra igrica.” rekla je Milka K., članica, i objasnila kako situacija nije bila ista sa starijim sinom: “Kada je moj stariji bio tu, do prije nekih pet-šest godina, on bi uvijek pauzirao igru i našao vremena da večera sa porodicom. Ovaj mali sada igra te neke glupe igre koje se navodno igraju u timu i preko interneta. Pa ko je još čuo da se nešto igra u timu, a na internetu.”

Prema mišljenju Zorke Spoljić, Šatro info društvene analitičarke, zahtjevi “Majki” su pretjerani. Kako navodi: “Pa to vam je bila logična evolucija video igara. Kako se razvijala tehnologija, tako su se mijenjale igre, i čim su uspjeli oni su napravili timske igre. E sada, da li treba svaki roditelj svom djetetu dopustiti da igra LoL-a, to ne znam.”