Majka devet Jugovića tvrdi da joj već vekovima kasni socijalni dodatak za staratetelje i roditelje četvoro i više dece. Već sedmi vek njenoj agoniji ne nazire se kraj, a da je iskoristila sve mehanizme zaštite. “Pisala sam Ombusmanu, pisala sam i Zaštitniku građana Saši Jankoviću, ali ništa nisam uspela da dobijem. Još u vreme predizborne kampanje 2016. godine obišli su me i Vučić, i Nikolić i Šešelj, i tada mi obećali da će se ovo pitanje rešiti što pre. Evo, prošlo je i dodatnih osam meseci, a ništa se nije napravilo. Ja ne znam više kome da se obratim, ni kako da iskomuniciram ovu situaciju”, kaže Majka za Šatro.info.

Prema njenom mišljenju, ova tema trebalo bi ponovo da dođe u žižu javnosit pred predsedničke izbore ove godine, jer već vekovima političari u Srbiji nemoćne i bolesne obilaze samo pred izbore.

“U moje vreme ljudi su se pazili i pomagali. Nije se gledalo ko je čiji, ko ima više ili manje od drugog, bilo je bitno da svi mogu da prežive, da može nešto da se okrene za Božić. Nikom ništa nije nedostajalo. I onda dođe taj nesretni komunizam, i kaže da će država da se brine o porodici umjesto pojedinca, pa se dešavaju ovakve stvari. Nadala sam se da će sa ovom demokratijom biti veće poštovanje zakona, ali ovo je rasulo”, nastavlja Majka.

Ipak, koliko god joj se komunizam nedopadao, tvrdi da je za vreme Tita bilo bolje. “Tito je bio dobar i pošten čovek, on me se često setio, obišao, pomogao koliko je mogao. Sloba je to radio ređe, ali opet češće nego ovi danas, koji se sete nas samo pred izbore. Pa dokle više da se trpi, i hoće li se ovo ikada rešiti?”, upozorava Majka.

Ukoliko joj institucije Srbije ili Republike Srpske u narednih šest meseci ne isplate sve zaostale socijalne dodatke za porodice sa četvoro i više dece, tvrdi da će ići do Strazbura.