Pjevač, kompozitor i kantautor Edin Dervišhalidović – poznatiji kao Dino Merlin ovih dana je ponovo u samoj žiži javnosti! Naime,Udruženje Lingvista je dalo prijedlog da se u aktivnu upotrebu unutar BHS jezika uvede pojam “DinoMerlinovati”. Ovaj pojam se ima koristiti u onim slučajevima kada postoji sumnja da prava izvođača nisu ispoštovana, te kada je, narodski rečeno, pjesma ukradena/kopirana/otuđena.

Udruženje za zaštitu muzičara (AMUS – dakle ne aNus) je sa negodovanjem reagovalo na ovu odluku, te u svom obavještenju navode da Dino Merlin predstavlja stub poštenja i časti muzičke profesije, te da kod njega, osim onih 13 pjesama, niko nikada nije pronašao nikakvu ukradenu pjesmu. Merlinu su svi uvijek zavidjeli i svi su ga kopirali, te nije ni čudo da zle duše uspjeh ne praštaju i žele da Merlinu podvale ovakav, pogrdan i ničim izazvan pojam.

Kontaktirali smo gospodina Merlina, no on nije želio da se oglašava povodom ovakvih navoda. Ljubazno nas je odbio riječima: “Hvala, ali trenutno zaista nemam vremena da vam dajem izjavu, chillam na moru i ne pada mi na pamet da se nerviram oko ovoga, uvijek mogu napuniti dva tri puta Arenu u Beogradu i živjeti od njihovih para, tako da me ove bosanskohercegovačke izgubljene bitke mnogo i ne tangiraju.”