Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao sve Srbe da se okupe oko Zakona o Ustavnom sudu BiH, Glas Srpske odlučio se na veliki korak. Prema našim izvorima iz jedne od malobrojnih redakcija ovog dnevnog lista, Glas Srpske štampaće najveći Zakon čije bi dimenzije trebalo da budu 210 x 297 m, što je deset hiljada puta veće od formata A4 papira.

“Čovjek bi na prvo slušanje pomislio da se radi samo o dimenzijama papira, i da će font biti ogroman. Međutim, ovdje je naglasak na kompleksnosti Zakona. Tačnije, onome što će njime biti određeno”, potvrdio je naš drugi izvor.

Prema našim saznanjima, novi Zakon o Ustavnom sudu BiH oko kojeg će se formalno i suštinski na poziv predsjednika Dodika okupiti svi Srbi, biće mnogo jasniji, konkretniji i sadržajniji od svih ostalih.

Naime u njemu će biti jasno opisano koje i kakve odluke Ustavnog suda BiH će se poštovati, a koje neće. Slijedom, sadržaće odgovore na pitanja ko, kada, kako i prije kojih izbora može da raspiše Referendum, te ko, kada, kako i poslije kojih izbora može da poništi njihove rezultate.

O detaljima je još rano govoriti, ali prema nekim saznanjima novi Zakon sadržaće čak i preporuke i smjernice Klubovima naroda u Vijeću naroda kako, kada i zbog čega da ulažu veto ili prihvataju odluke.