Fakultet političkih nauka u Sarajevu danas je svečano predstavio novi doktorski studij na odsjeku žurnalistike koji je prilagođen vremenu u kojem današnji novinari rade i djeluju.

“Izuzetno mi je drago da odsjek Žurnalistike prati svjetske trendove, i da pruža mogućnost studentima da dobiju zvanje i u najsavremenijim vidovima novinarstva. Takozvano copy-paste novinarstvo je najzastupljeniji vid novinarstva, pogotovo u domenu internet portala, i zato je jako bitno da naši novinari imaju mogućnost da doktoriraju na ovom odsjeku, koji nije samo budućnost već i sadašnjost ove profesije”; kaže Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Ovim zvanjem, doktoranti dobijaju mogućnost da ovjere svoje znanje i sposobnosti u ovom domenu. Od izuzetne je važnosti da je ovaj oblik novinarstva priznat na univerzitetskom nivou.

“Kopirati tekst, hvatati poene na clickbait, neke su od tehnika koje su se pojavile dolaskom online medija i nisu bili zastupljeni ranije. Forme medijskog sadržaja na TV-u, radiju, a da ne govorim u printu, toliko su zastarjele da više nisu vrijedne spomena. O medijskoj etici da ne govorim, to je dio prošlosti koji se sada može pronaći isključivo u teorijskim knjigama ove profesije. Ukoliko želimo moderno i progresivno društvo važno je da smo u korak s vremenom, a u ovom slučaju to i jesmo”, dodao je Turčalo.

Doktoranti koji završe ovaj studij, dobit će zvanje doktora za plagiranje i kopiranje medijskog sadržaja.