Drastična promjena izgleda kod djevojaka se često vezuje za traumatični prekid veze i korjenitu promjenu u životu. Dva su indikatora za činjenicu da je djevojka izašla iz bitne veze, promjena frizure i promjena statusa veze na Facebooku.

Kako bi ova društvena norma postala i zabilježena u svijetu društvenih mreža potrudio se Facebook. Naime, kako saznajemo iz saopštenja ove socijalne mreže, od narednog mjeseca promjena statusa veze na Facebooku is “u vezi” u “single” neće biti moguća bez pružanja fotografskih dokaza o promjeni frizure užine i/ili boje kod djevojaka.

“Zna se, ako su fakat prekinuli i ono fakat nikad ništa neće biti više tu između njih, onda žensko promijeni frizuru i tu mu je sudbina zapisana. A ovo sve što su jedan dan skupa, drugi nisu, treći jesu više naši korisnici ne mogu da uprate i ne žele da podržavaju. Čak su nam pisali i slali peticije da nekako napravimo filter lažnih online raskida što smo mi vrlo rado i uradili. Od narednog mjeseca možete lagati sebe ali ne i nas” – izjavio je Homer Voajer, glasnogovornik Facebooka za Balkan.