Spori i mučni sudski procesi u domenu imovinskog prava Bosne i Hercegovine nagnali su Srpsku pravoslavnu crkvu i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu na medijaciju. Kako ističu iz mitropolije dabrobosanske, svjesni da zgrada Ekonomskog fakuteta u skorije doba neće biti vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odlučili su ponuditi dogovorno rješenje.

Za prelaz zgrade fakulteta u trajno vlasništvo Ekonomski fakultet razviće Srpskoj pravoslavnoj crkvi biznis plan do 2086. Godine. Prema izjavi Naučno-nastavnog vijeća Ekonomskog fakulteta, dogovor je fer, jer ovako dugoročan biznis plan pogotovo sa specijalnim zahtjevima i analizama nije nimalo lako napraviti.

“Srpska pravoslavna crkva tražila je od nas da razvijemo biznis plan u kome ćemo predvidjeti poslovanje crkve, rentabilnost rada i konkurentnost na tržištu. Oni znaju dobro šta žele i šta imaju, ali ne znaju tačno šta se sve može desiti. Zbog toga su tražili specijalnu studiju slučaja šta se može desiti ako država počne da naplaćuje porez na imovinu i na poslovanje, te na kapitalnu dobit zbog izdavanja ili prodaje poslovnih prostora. Koliko imovine u samom centru Sarajeva ima SPC, i koliko prostora izdaju, za ovo će nam trebati najmanje godinu ipo dana”, poručili su sa fakulteta

Iz Mitropolije navode da ova odluka nije nimalo nepromišljena. “Onoliki prostor, na onakvoj lokaciji, pravi je luksuz imati. Ali jednostavno mi se bavimo propovijedanjem, slobodnim ispovijedanjem vjere, ceremonijama i obredima i nemamo kad o svemu da razmišljamo. Pogotovo o tim stvarima poput poreza, razvijanja, investicije, raspoređivanja donacija. Na kraju krajeva, ako dobijemo tu zgradu nazad, a država uvede pored na imovinu, propašćemo na ovoliki broj vjernika”, zaključili su.