Pripadnici religioznih sekti koje su aktivne u Republici Srpskoj zaprepašteni su novom odlukom Ministarstva prosvjete RS-a kojom se zabranjuje obilježavanje ‘Noći vještica’ u osnovnim školama i vrtićima. Ovim povodom, sektaši udruženi u UG „Kolo paganskih sestara“ uputili su danas protestnu notu odgovarajućim akterima vlasti.

Noć vještica je, kako ističu iz Udruženja, vjekovima stari paganski običaj koji je zapadnjačko drugo iskvarilo modernizacijom, pretvorivši je u konzumerističku svečanost koja građanima daje izgovor da kupuju nemjerljive količine slatkiša. Sektaši širom države, ipak, uspijevaju da iskoriste ovaj jedini dan u godini u kojim paganska tradicija dobija imalo pažnje na Balkanu za regrutaciju, a nova mjera Ministarstva prosvjete im oduzima ovu mogućnost.

“Svake godine mi infiltriramo školski sistem u septembru, posadimo naše ‘spavače’ – iskusne sektaše i sataniste, u škole. Pa kada djeca izađu maskirani u Harije Potere, duhove i spajdermene, mi njima dijelimo pamflete i pokušavamo da ih prevedemo na našu stranu. To i kucanje po stanovima je nama jedini način za regrutaciju novih članova! Ako dopustimo da se Ministarstvo prosvjete ovako oholo postavlja prema našoj manjini za koju godinu bi moglo u potpunosti nestati sektaša u državi, a onda i nastava vjeronauke gubi smisao.” rekla je Vesna Gal iz “Kola paganskih sestara”.

Noć vještica je praznik koji se u zapadnom svijetu obilježava krajem septembra, a baziran je na paganskom kultu smrti. Savjetnici i dušebrižnici Ministarstva prosvjete procijenili su u skorije vrijeme da bi obilježavanje ovog praznika moglo dovesti do negativnog prirodnog priraštaja među srpskim življem, ili još gore, do opadanja moći SPC u lokalnoj politici.

Sektaši su ovim povodom uputili protestnu notu Ministarstva prosvjete Republike Srpske, u kojem traže da se poštuju njihova prava na slobodan odabir i promociju svoje religije. U vrijeme zaklučivanje teksta nije bilo poznato da li su u Ministarstvu imali svete vodice da krope ovu nečasnu poslanicu.