Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odobrilo je prijedlog Inicijative „Revizionizam“ da se na listu republičkih takmičenja uvede i takmičenje u pisanju deklaracija. Inicijativa „Revizionizam“ oko sebe okuplja veliki broj autora udžbenika i profesora istorije i demokratije u osnovnim i srednjim školama. Iz Inicijative kažu da će se takmičenje provoditi na republičkom nivou, a da je Ministarstvo dužno obezbijediti sredstva potrebna za održavanje i nagrade najboljima.

Prof. Sreten Moljević, jedan od osnivača Inicijative „Revizionizam“, kaže da bi održavanje ovog takmičenja uvelikom doprinijelo razvoju političke pismenosti i filozofske, demokratske misli kod najmlađih. Na ovom takmičenju moći će učestvovati svi učenici osnovnih i srednjih škola, članovi novinarskih sekcija, a pregovara se i o učešću mreže Svetosavskih omladinskih zajednica.

„Omladina nam nije svjesna ni svoje istorije, ni demokratskih prava i principa. Znamo da su mladi budućnost svakog društva, i ne možemo dopustiti da ne budu upoznati sa svojim kulturno-istorijskim naslijeđem. Zato smo i pokrenuli inicijativu za takmičenje u pisanju deklaracije, koje nosi ime po jednom od najvećih srpskih pisaca deklaracije – autoru čuvene Ravnogorske deklaracije, jedne od prvih koja je probudila osjećaj našeg naroda za demokratiju, ljudska prava i politički sistem“, kaže Moljević

Iz Ministarstva su saopštili da je sljedeći korak na Republičkom pedagoškom zavodu koji treba da odredi način na koji će se takmičenje provoditi, i u kojim uslovima, i da oni već razmišljaju o  vrijednim nagradama, koje za sada neće otkrivati.

Međutim, naš izvor iz Kabineta ministra prosvjete i kulture nezvanično je rekao da se o nagradama već raspravljalo, i da postoji načelna saglasnost. Prema njegovim riječima to bi mogla biti velika enciklopedija o istoriji Srba, Memorandum SANU sa zlatnim koricama. Za one najbolje, planirana je besplatna sedmodnevna škola u prirodi i boravak u Muzeju Jugoslavije u otadžbini na Ravnoj Gori.