Nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, zatražio da se iz slučaja takozvane afere “Ikona” isključe Bošnjaci, Hrvati, Ostali i stranci zaposleni u Tužilaštvu BiH.

“Razumijem potrebu javnosti i suda da dobije detaljne informacije o aferi ikona. Ja sam prvi za širu istragu jer vjerujem da je riječ o katastrofalnom propustu koji se mora razmotriti. Ipak, mislim da Bosna i Hercegovina mora biti svjesna da se Bošnjaci i Hrvati ne mogu baviti aferom ikona jer nisu upućeni u simboličku vrijednost, već samo relativnu, takozvanu cijenu” – rekao je Milorad Dodik.

Prema Dodikovim riječima, o aferi ikona mora se razgovarati hladne glave uvažavajući interese svih uključenih strana i bez spekulativnih, pogotovo malicioznih opaski. ”Na teret mi se stavlja mnogo toga. Poslije šverca cigareta o kome se bespredmetno govori, sad me još optužuju i za šverc ikona što je zaista neprilično. Ako me neko zna, vi mi znate. I dobro znate da to ne liči na mene, i da ja s tim nema nikakve veze. Ipak, ako ćemo već tako, a vi ste u to prvi krenuli, onda moramo postaviti granice. Ja ne želim Bošnjacima i Hrvatima da se pravdam otkud meni ikona i šta ja radim s njom, a pogotovo ne da s takvima raspravljam o temi koja je viševjekovni predmet spora u Vaseljenskim saborima” – rekao je Dodik.

O Dodikovom prijedlogu raspravljaće krajem mjeseca Sinod Srpske pravoslavne crkve, odmah po izboru novog patrijarha. Na sjednici koja će biti održana najkasnije početkom marta, Sinod SPC donijeće odluku koja će za Tužilaštvo BiH biti izvršna i obavezujuća.