Bosna i Hercegovina je kao nezavisna država svoj debitantski nastup na Eurosongu imala u irskom Millstreetu 1993. godine kada je nastupio Fazla sa pjesmom “Sva bol svijeta”, a u periodu od 2013-2015. godine BiH zbog finansijskih poteškoća i nemogućnosti naplate RTV takse nije slala pjesme na europsku scenu.  

Nesretni niz izostanaka se završio 2016. godine kada su Dalal, Deen, Džala Brat i Ana Rucner branili boje BiH pjevajući “Ljubav je” pred milionskom publikom, završavajući svoje učešće na Eurosongu nastupom u polufinalu. No, kostimi i nastup na Eurosongu nisu ono po čemu ćemo pamtiti ovu četvorku. Naime, nekoliko sedmica prije same polufinalne večeri na Vlašiću se odigrala drama naime, autor pjesme Don Almir Ajanović iz tada nepoznatih razloga, u vidno alkoholiziranom stanju, je nasrnuo na repera i vlasnika AJFONa Džalu te mu je prilikom obračuna i koškanja razbio nos. Ni kriv ni dužan stradao je i pjevač Šaćir Ameti, koji je dobio bocu u glavu.

Godinu dana nakon incidenta kom su prisustvovale i mnoge druge zvijezde bh. neba poput Hane Hadžiavdagić Tabaković i Rijalde NekoPrezime najavljena je proslava godišnjice obračuna između poznatih pjevača i autora pjesme. Naime, sredinom aprila na Vlašiću je planirano održavanje prvog jubilarnog festivala Flašom u glavu kojim će se, kako se organizatori nadaju, pokrenuti tradicija odlazaka na Vlašić i tuča flašama po glavama.

Jedna od organizatorica Senada Propaganda izjavila je na konferenciji za medije sljedeće: “Velika mi je čast što mogu ugostiti na Vlašiću svu bogatu omladinu i babine sinove da uz malo kokaina i dobre mjuze razbijemo koju čašu i raskrvarimo poneku glavu dok smo mladi i veseli! Ja kao vjerni fan Eurosonga nisam mogla propustiti priliku da ovako bitan datum kao što je tuča na Vlašiću ne sačuvam od zaborava historije. Pa i Marija Šerifović slavi svoju pobjedu, zašto ne bismo i mi ove historijske momente u profit pretvorili?”

Prošlogodišnji predstavnici BiH se nisu oglašavali povodom ovih navoda, a predstavnici BHRTa kažu da im je svaka marka dobro došla.