Strojevi tvornica Rade Končar i RIZ, proizvedeni u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i ideologije Republike Hrvatske besplatno će se moći reciklirati u strojeve Jure Francetić. Podrškom Programa za obnovljive izvore ideologije Evropske unije, Hrvatska će u narednom periodu obezbijediti recikliranje i svih kućanskih aparata, rasklopne opreme i rotacijskih strojeva proizvedenih u SRH.  

„Pravo na državnu reciklažnu subvenciju imat će svatko tko donese bilo što od opreme – od štednjaka do perilice proizvedenu u tvornicama Rade Končar i RIZ. Recikliranje će se odvijat u visoko kontroliranim uvjetima, a strojevi će proći reviziju, i vratiti se kao ispravni i koristljivi”, rekao je Tomislav Hrvatinić, direktor Fonda.

Hrvatinić je naglasio da je, uredno i prema zakonu, državni natječaj za recikliranje dobila tvornica Jure Francetić, koja će zadržavati pravo preinačavanja logotipa na strojevima.

Skrbeći o dijaspori i Hrvatima u BiH, a posebice zajednicama gdje su Hrvati najviše majorizirani, omogućeno je i recikliranje strojeva iz tvornice Rudi Čajavec, bez obzira na potencijalnu štetu nastalu eventualnom selidbom.