Te davne 1978. godine, slavni jugosrpski kantautor Đorđe Balašević, zajedno sa Vericom Todorović napušta svoj prvi bend Žetva, te osnivaju kratkoživeći sastav Rani Mraz. Nakon prvog predstavlja na muzičkom festivalu u Opatiji sa pjesmom “Moja prva ljubav”, bendu se priključuju (na kratko) Bora (Čorba) Đorđević i Biljana Krstić, formirajući tako najpoznatiji sastav ove grupe. Iz ovog vremena nam dolazi i revolucionarno-afirmativna himna jugoslovenske omladine i najveći hit Ranog Mraza – “Računajte na nas”.

38 godina, 4 rata i jedno tranzicijsko društvo kasnije, redakcija šatro.info pitala je umjetnike i građane da li je u njima još “bitaka plam”.

”Mislim da sam oduvek imao sluha za potrebe naše vlasti i uprave,” počeo je Balašević, “te da sam uvek znao naći prave reči da izrazim osećanja vlastodržaca. Rani Mraz je bio samo jedna faza, ali mislim da toliko poleta a i institucionalne podrške nismo imali nikada više u karijeri. Možda mi lično i nismo, ali naše ljudstvo je velikim delom jednostavno prekršilo sva obećanja koja smo za njih otpevali.”

Nisu samo oni iz “pedeset i neke” fanovi ovog hita – štaviše sve generacije balkanskih omladinaca nekada su čuli ovu slavnu notu, pa makar i sam iz radoznalosti.

“Nedavno sam opet, doduše na nastupu Bistrika, videla neke omladince u socijalističkim nošnjama kako zapjevaju ovu pesmu. Iskreno, toliko se stvari desilo od tada da mislim da toj pesmi više nema mesta u mom repertoaru. Na kraju krajeva, nisu nam pomogle ni “sudbine budućih dana” a ni “krv partizana” – pogledajte u kakvom je stanju propasti i nemorala naše društvo. Hoćete li sada prestati da me zovete?!” rekla je za našu redakciju Biljana Krstić, stručnjak za pjesme iz prošlih sistema.

Šatro.info se obratio i građanima. Eugen Kamilo (65), penzioner iz Usore, na pitanje koliko mu je značila ova pjesma, rekao je: “Te fosile ne pratim. Ja do EKV-a nisam ni slušao muziku. New Wave braćo.”

Na pitanje da li je slušanje ploča i sviranje roka uništilo Jugoslaviju, Balašević je kroz smijeh još dodao “Nemate vi pojma, deco.”