Baka (76) iz Tuzle je uz pomoć svojih unuka i online kurseva savladala upotrebu računara do te mjere da tipka bez gledanja, svlači torente i koristi CTRL+C i CTRL+V.

Nevena T. poznata i kao Cyber-Baka, forumašica u zlatnom životnom dobu, za kompjutere se zaintrigirala iz ljubavi prema filmu. “Bilo je to netoč prije nego će televizija skroz preći na digitalni signal. Moj unuk, ovaj najstariji, on voli te kompjutere – on mi je i rekao da tamo mogu gledati filmove.” rekla je Nevena za Šatro info.

Ona priznaje da joj je bilo lakše nego drugim vršnjacima jer je kao penzionisana profesorica engleskog u prednosti što se tiče jezika. Kako kaže Nevena: “Najteže je početi, malo dok naučiš osnove. Kasnije se uči sve brže.” Kako bi uvježbala tipkanje, Baka je na primjer prekucala sve svoje sveske sa receptima iz djevojačkih dana.

Unuk Ilija posvjedočio je o razvoju vještine svoje bake i rekao da je za samo šest mjeseci “stigla tako daleko da ljudima na Klix forumima kopira linkove za članke, sa sve CTRL+C i CTRL+V fazonima.”

Sa svojim IT angažmanom neće prestajati, kaže Nevena. Sledeće što želi da nauči jeste formatiranje drajvova i dizanje sistema.