Prodekan za nastavu Evropske Komisije Johannes Hahn jučer je oglasio termine završnih, junskih ispita za članstvo BiH u Evropsku Uniju. U sklopu ceremonije, Dr Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta studenata Fakulteta za Eurointegracije, dobio je ispitni materijal u kome se nalazi 3242 pitanja.

“Nakon jedne uspješne studijske godine, trebalo bi da slijedi dobar ispitni rok”, rekao je za naš portal Hahn. Na pitanje da li Bosna može da očekuje “socijalni rok” u drugoj polovini septembra, dodao je: “Još je rano da razgovaramo o dodatnim, socijalnim rokovama i obnovama. Mi sa Katedre smo sigurni da će se Zvizdić i ostala ekipa odlično pripremiti i da neće biti problema sa polaganjem ovog ispita”.

Fakultet za Eurointegracije je već najavo formiranje Komisije koja će biti zadužena za rješavanje  pitanja iz “upitnika”. Sa Fakulteta su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da je Bosna i Heregovina dobila oko hiljadu pitanja više nego svojevremeno Albanija (2280), Crna Gora (2178), a Srbija (2483), ali su dodali da misle da je Evropska Komisija ponovila bar dio pitanja od prošle godine, i dala tri puta duži rok nego za Srbiju.

“Mi ćemo to polagano, imamo fore”, rekao je Zvizdić, i dodao “Najbitnije je isplanirati sebi vrijeme i učiti redovno. Evo, mi ćemo iz Komisije početi sada nekad, navečer, na fejsu, pomalo raditi ova pitanja, pa tamo u martu nekad da možemo početi ponavljati za ispit. Samo nam nije jasno koliko od ovih pitanja mi možemo prenijeti u članstvo. U svakom slučaju, sljedeće sedmice imam termin kod gospodina Hahna, treba nam još neki potpis za ovjeru, pa ću ga tada pitati”.