Ukoliko imate preminule dede, nane, bake i deke, pravo je vrijeme da njihovo ležanje po grobljima širom Bosne i Hercegovine konačno unovčite. Tri vodeće nacionalne stranke su danas objavile konkurs prijave svojih preminulih članova porodice kao glasačko tijelo.

“Iako gajimo tradiciju demokratskog izbora vlasti još od 1990. godine, prva glasanja mrtvih ljudi bilježimo tek početkom novog vijeka. Nacionalne stranke su pokrenule taj trend, koji smo mi kasnije samo formalizirali, kako ne bi dolazilo do nepravilnosti prilikom glasanja. Umrli za čiju saglasnost nemamo od živih, neće se moći naći na lokalnim izborima i davati svoje glasove”, rekla je Šemsa Nekromanser, šefica odjela CIK-a za rahmetlije i preminule.

Građani svoje preminule članove mogu najkasnije prijaviti do 15. Oktobra ove godine, kako bi CIK mogao odrediti kome ide glas u njihovo ime.

“Centralna izborna komisija naplaćuje 100 KM po rahmetliji ili pokojniku kojeg prijavite, a mi ćemo njih kasnije raspoređivati političkim strankama, u ovisnosti koliko ko ponudi novca da kupi glasove mrtvih. Konačno imate priliku da zaradite fin džeparac pored svog posla, a potrebno je samo da odvojite nekoliko minuta i da svoje rahmetlije i pokojnike prijavite CIK-u. Računajte da dolaze i hladniji dani, tako da će trebati više para za grijanje”, dodala je Nekromanserova.

Pravilo ne važi samo za dede i nane, na izborima možete prijavite majke, očeve, dajdže i amidže, te sve članove porodice za koje mislite da treba zloupotrijebiti.