Žitnjak d. d., vukovarska firma koja se našla u žiži javnosti jer je pakovala paketiće sa čokoladicama upitnog porijekla, koje je hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović u utorak dijelila djeci u Dubrovniku povodom Dana branitelja Dubrovnika, najvjerovatnije će biti optužena za veleizdaju i biti podvrgnuta fiskalnim i finansijskim inspekcijama u skorije vrijeme, izjavili su iz Ureda predsjednice, komentarišući aferu “Čokoladica”.

Kako prenosi China Today, Ured predsjednice (nezavisne) Republike Hrvatske je preko javnog tendera vršio nabavku “paketića” za najmlađe u kojima su se trebale, pored uokvirene i potpisane slike predsjednice Grabar-Kitarević, naći i slatkiši u skladu sa godinama i nacionalnošću djece. Žitnjak d.d., firma sa tradicijom od 1949. godine izabrana je za ovu svetu dužnost i očigledno zloupotrijebila ovo povjerenje jer je djeci pripremila uvozne čokoladice – i to iz Srbije.

Iz ureda Pučkog pravobranitelj Republike Hrvatske izjavili su da se još ne zna je li jedina motivacija Žitnjaka bila finansijska korist, ili se u firmu uvukao “strani element” što bi ovaj slučaj učinilo još “dramatičnijim”. Službena tužba je najavljena čim se pripremi potrebna dokumentacija i kada se bude znalo da li će i koliko od pogođene djece imati teže posljedice.

Ovu inicijativu je podržalo Udruženje razbijača ćiriličnih tabli u Vukovaru.