Iz sata u sat pljušte objave kako Željko Komšić nije dobro došao u određene krajeve Bosne i Hercegovine gdje većinski žive Hrvati. Opštine, nevladine organizacije, studentske asocijacije pa i sami Kantoni mu šalju depeše kako nije njihov predsjednik, te da ne mora dolaziti. Šatro.info se hitro bacio u istraživanje, te angažovao najbolje inspektore MUP-a, kako bi saznali kuda se smije kretati Komšić.

“Prema našim saznanjima, Komšić se može isključivo kretati po Kantonu Sarajevo, jednim dijelom Tuzlanskog Kantona, te u par opština u Zeničko-Dobojskom Kantonu. Međutim, tu su koridori ispresijecani, što zbog nekih sela naseljenim Hrvatima, što zbog SDA koja je tamo najradikalnija. Dakle za sada, najsigurnija putanja kretanja je Hrasno-Centar Predsjedništvo-Stadion Grbavica, tu je najsigurniji. Ima on dosta podrške iz ostatka grada, ali na Stupu je malo kritična situacija. Tamo su većinski Hrvati koji ga u velikoj mjeri podržavaju, mada postoji određena grupa koja mu je zabranila kretanje u tri ulice. Također, kritično je da ide na posao preko Lukavice, jer oni tamo ne vole bilo šta što je probosansko, tako da ni ta ruta nije sigurna. Što se tiče Zapadne Hercegovine i Mostara, moj mu je savjet da tuda ni ne prolazi, obzirom da smo već primijetili određene patrole, topovska gnijezda, prepreke na cesti i tri kasarne koje naoružavaju dobrovoljce. Dakle ako hoće na more, nek ide u Tursku avionom. Što se tiče sjevera, on nekako i može proći do Tuzle, međutim do Bihaća nema šanse da dođe, s jedne strane ga barikadira RS, dok put preko Prozora i Novog Travnika može zaboraviti, tamo ni ptica ne može da preleti”, rekao je za naš portal Mujo Kos, glavni inspektor MUP-a Kantona Sarajevo.

Postoje indikacije da se određene grupe dobrovoljaca regrupišu u Kiseljaku i Vitezu, odakle planiraju desant na kabinet člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, kako bi konačno zauzeli ono što im pripada