Hladni rat koji već neko vrijeme traje između vlade SAD-a i Milorada Dodika poprima sve kritičniji oblik, te je kulminirao konkretnim potezima. Apsolutni gospodar Republike Srpske je jutrošnjom depešom striktno zabravio engleski jezik u svim nivoima obrazovanja.

“Ako hoće da se ćeramo, hajmo se ćerati. Ono mene stavlja tamo na neke liste i prijeti preko ove fute od ambasadorice u takozvanoj BiH. Pa nije Republika Srpska ničija prćija da ostane dužna. Ako hoće rat, imat će ga i to do posljednjeg čovjeka, mi smo spremni”, rekao je Dodik.

Pored ukidanja jezika, svi profesori će se smatrati državnim neprijateljima te se tako prema njima smije i postupati.

“Dakle od danas nema više engleskog u našim školama, od sada učimo samo ruski. Naredio sam jutros da se otpuste svi profesori i nastavnici, te da imaju 48 sati da napuste zemlju, nakon čega ne odgovaram za posljednice! Neka ovo shvate ako ozbiljno upozorenje. Niko neće biti iznad nas, a pogotovo ti zapadnjački plaćenici. Nakon dva dana, građani imaju puno pravo da na licu mjesta neutrališu strane faktore, kao što su profesori, nastavnici, prevodioci pa čak i Srbi koji dobro poznavaju engleski jezik. Ko ga dobro zna bolje bi mu bilo da ga odmah zaboravi, kasnije će da ga boli glava zbog toga. Također ukidamo sve kanale koji emituju serije i filmove na ovom jeziku, video igre kao i knjige. Sve ćemo to popaliti i osloboditi zemlju od neprijatelja. Koga čujem da koristi američki sleng na ulici taj je najeb’o momentalno. Nemojte se igrati sa mnom”, dodao je Dodik.

Prema saznanjima, od jutros je krenula tortura nad ljudima koji poznaju ovaj jezik, a grupa huligana je pretukla i članove jednog banjalučkog benda, zato što je jedan od njih nosio majicu na kojoj piše Green Day.