Predsjednici Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarević danas je pozlilo na svetoj misi zbog čega je morala napustiti crkvu u kojoj se nalazila kako bi se posvetila svome zdravlju. Netom prije toga, predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu pozlilo je tokom obavljanja bajram-namaza u Mimar Sinan džamiji u Istanbulu. Naizgled dva nepovezana čina koja su se desila hiljadama kilometara jedan od drugog u suštini su itekako povezani. Naši analitičari potrudili su se da raščlane dva događaja i pojasne šta se to zapravo desilo s predsjednicima.

Kolinda Grabar bila je na služenju mise za Domovinu, koja se služi povodom Dana državnosti RH u zagrebačkoj katedrali. Nakon što joj je pozlilo, napustila je crkvu i više se nije vraćala, a mediji prenose kako se neće pojaviti ni na prijemu u Islamskom Centru povodom praznika Bajrama.

Nimalo slučajno, nekoliko sati prije, Erdogan je prisustvovao klanjanju bajram-namaza u Mimar Sinan džamiji u Istanbulu, pri čemu je izgubio svijet na kratko, te je izveden iz džamije u koju se kasnije nije vraćao.

‘‘Dvoje državnika koji vladaju s dvije najčistije i vjerski najideološkije države u Evropi, koji svoju politiku temelje na religijama koje štuju stoljećima, odjednom, na isti dan, ne mogu prisustvovati najvažnijim obredima svoje religje. Kolinda na misi za domovinu, a Erdogan na najvećem namazu u godinu, za vrijeme najvećeg muslimanskog blagdana. Tu nešto smrdi u samom startu.’’ procjenjuje Risto Prelivoda i sjajno secira situaciju: ‘’Tu mora biti nešto. Nešto je taj izlazak izazvalo, a ja se bojim da je to nešto uzrokovano višim silama prirode.’’

Osman Turk, naš kolumnista i analitičar procjenjuje kako je uzrok isti kod oboje. ‘’Nešto je definitivno jednako to. Dvoje vođa, desekularizacijskih, desničarskih i radikalnih predsjednika na isti dan izađe iz vjerskog objekta. Teorije zavjere su na pomolu, ali bojim se da ja znam koji je odgovor i mislim da će vas sve iznenaditi kada ga čujete.’’

Meliha Prc Kos nije se mogla javiti dugo, jer je trenutno na odmoru sa svojim mužem u Donjoj Blatnici. Samo je istaknula kako je Kolinda imala prelijep stajling koji definitivno nema veze s događajima i uzrocima, što je dalo jasnu eliminaciju i lakše usmjerenje ka pravom odgovoru.

Zajedno su analitičari ipak zaključili kako se radi o stvari koja definitivno može izazvati ogromnu buku i koja neće biti tako lako prihvaćena.

‘’Bila im je muka’’, zaključili su